Marmaraereğlisi Tarihi

Marmara Ereğlisi tarihi ve havadan görünüm

Trakya’nın güney sahilinde yer alan Tekirdağ’ın ilçesi Marmaraereğlisi tarihi itibariyle eski bir yerleşim yeridir. Eski adı Perinthos olan Marmaraereğlisi’nin tarihi M.Ö. 600 yılına kadar gidiyor. Samoslu kolonistler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Fakat ilçenin 5 km batısında yapılan arkeolojik kazılar sırasında M.Ö. 4300 yılına kadar tarihlenen bir medeniyet de ortaya çıkartılmıştır.

Marmaraereğli’sinde bulunan iki doğal liman ve antik yolların ilçe yakınında birleşmesi neticesinde büyük bir ticaret merkezi haline gelmiş. Ekonominin hızlı bir şekilde gelişmesi sonucu büyük öneme sahip olmuştur.

Kuruluşundan kısa bir süre sonra şu an Silivri olarak bildiğimiz Selymbria koloni kentini kuran Megaralılar, Perinthos’u ele geçirmek istemiştir. M.Ö. 570 yıllarında gerçekleşen bu kuşatma başarılı olamamıştır. Aynı zamanlarda doğudan gelen başka istila ve kuşatmalar da olmuştur. Pers kralı Dereus II, M.Ö. 514 yılında Tuna Nehri’nin kuzeyinde yaptığı sefer sırasında tüm Trakya’yı hakimiyeti altına almıştır. M.Ö. 476-475 yılları arasında Kimonlar ile Persler arasında çıkan savaş sonrasında yenilen Persler çekilince Perinthos yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur.

Tarihi İnceleme

Pers hakimiyetinden kurtulup bağımsızlığını kazanan Perinthos, M.Ö. 337 yılında Attica-Delos Deniz Birliği‘ne üye olur. II. Philip, Perinthos’u kuşatmak ister fakat başaramaz. Bunun üzerine II. Philip’in oğlu Büyük İskender adına sikke bastırılır.

M.Ö. 1’de Karadeniz kıyılarına hakim olan Pontus’un Kralı Mithridates batıya doğru ilerlemiş. Batıda birçok kenti ele geçirmiştir. Perinthos’u kuşatsa da ele geçirememiştir.

M.S. 46 yılında Roma İmparatoru Cladius Trak sülalelerini yenerek bölgede Roma Eyaletini kurmuştur. Eyaletin valisi, ikamet yeri olarak Perinthos’u kullanmıştır. O dönem Vivaegnata adı verilen ordu yolu Perinthos’tan geçmektedir. Vivaegnata ordu yolu; Adriyatik denizi kıyısında bulunan Dyrrcahim’den başlayıp Byzantion’a (şimdiki adıyla İstanbul) giden sahil yolu ile Singidunum’dan (şimdiki adıyla Belgrad) başlayıp Perinthos’ta son bulmaktaydı.

M.S. 196 yılında Roma İmparatorluğu ile Byzantion arasında çıkan anlaşmazlıkta Perinthos, Roma tarafında durmuştur. Anlaşmazlık sonrası çıkan savaşta Byzantion yenilmiştir. İmparator Septimus Severus, Byzantion’un statüsünü köy olarak açıklamış ve araziyi Perinthos halkına bağışlamıştır. Ayrıca Perinthos, kentte spor oyunları düzenleme hakkı kazanmıştır. Savaşın anısına imparator Septimus Severus anısına Perinthos’a heykel dikilmiş ve tapınaklar inşa edilmiştir.

İmparator Aurelian’ın ölümünden sonra Perinthos’un adı Herakles’in Kenti anlamında Heraklia olarak değiştirilmiştir.

Kent, M.S. IV. ve V. yüzyılda halı dokumaları ile ün salmıştır. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılması sonrasında giderek önem ve değerini kaybetmiştir. İmparator Anastasius ve Justinianus döneminde onarım ve yeni yapılaşmaşlarla önemini geri kazanmıştır. Antik kaynaklarda Piskoposluk merkezi haline geldiği yazmaktadır.

Sırasıyla 591 yılında Avarların, 719 yılında Bulgarların eline geçmiştir. 1024 yılında Venediklilerin işgali sonrası 1353 yılında Süleyman Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusunun tüm Trakya’yı ele geçirmesi ile Osmanlı idaresine alınmıştır. 17. yüzyılda Cedit Ali Paşa, kendi adına bir cami inşa ettirmiştir.

Trakya’nın Efes’i: Marmaraereğlisi

Toprak altındaki şehrin ortaya çıkarılması ile turizme büyük katkısı olacaktır.

İstiklal Savaşı sırasında Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, düşman işgaline karşı büyük savaş vermiştir. Büyük Taarruz’un başlaması ile 1922 yılında nihayet Marmaraereğlisi bölgesi Türk birliklerince vatan toprağına katılmıştır.

Cumhuriyet Dönemi başlarında balılçı köyü durumunda olan Marmaraereğlisi’ne Selanik’ten gelen göçmen halk yerleştirilmiştir.

1993 yılında Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından yapılan arkeolojik kazı ve çalışmalarda mozaik tabanlı bazilika ortaya çıkartılmıştır. Bir çok medeniyetin yaşadığı Marmaraereğlisi tarihi ve bu medeniyetlere ait tarihi kalıntıların sergilenmesi için Şehit Ahmet Oral Caddesi’nde bulunan belediye parkı düzenlenerek açık hava müzesi haline getirilmiştir.

Kaynak: T.C. Marmaraereğlisi Kaymakamlığı

Paylaş:

Yazdır
Facebook
WhatsApp